Stemmetjødna rundt

Stemmetjødna ligger fint til like ved fv. 44, ved avkjørselen til Tellenes. Dette er et fint badevann, men i dag er jeg ikke her for å ta meg en dukkert. Jeg skal forsøke å gå rundt vannet. Nå regner jeg med at det skal gå greit, men det ser nokså ulendt ut, så jeg er spent på om det blir mye fram og tilbake, og opp og ned. Med en ettåring i bæremeis vil jeg heller ikke ta noen unødige sjanser opp eller ned bratte partier.

Vi parkerer på parkeringsplassen ved avkjørselen til Tellenes, og følger fylkesveien bort til stemmen ved utløpet av vannet. Vi går over denne, og begir oss oppover til Bjånesknuten (195 m.o.h). Her står det en steinvarde, og det er flott utsikt utover Åmot. De enorme vindmøllene på Tellenesheia er også godt synlige.

Vi går først 100 m langs fv. 44, og går av veien like før skiltet
Stemmen i Stemmetjødna
Idylliske Stemmetjødna
På vei opp til Bjånesknuten
Stemmetjødna og fv. 44
Det er ingen sti opp til Bjånesknuten, og sauene er nok ikke vant til å se folk her
Bjånesknuten
Åmot, og Haua i bakgrunnen
Vindparken
Svære vindmøller på Tellenesheia

Jeg har vært på Bjånesknuten før, men jeg har aldri gått videre innover heia. Til å begynne med følger jeg toppene, og det er godt terreng å gå i. Midt på heia ligger det et avlangt myrvann på tvers. Jeg går ned et noe bratt parti, som er sterkt tilgrodd av einerbusker. Her vil jeg anbefale at en heller går lenger mot Refsvannet, før en prøver å komme ned (uten at jeg kan være sikker på at det er bedre å gå ned der).

Bjånesknuten bak
Refsvannet
Stemmetjødna 
Det er flott her oppe
Vidsyn
På neset på andre siden er det en flott badeplass
Her gikk jeg ned, men det var bratt og tilgrodd
Et avlangt myrvann på tvers
Vannet fortsetter ut over høyre billedkant

Jeg går rundt det avlange myrvannet, og opp på en ny topp på andre siden. Når jeg kommer over toppen, ser jeg at det går bratt ned til en dyp dal som går på tvers. Jeg kommer meg derimot ned i dalen uten noen særlige problemer. Ettåringen i bæremeisen har sovnet, så hun synes i alle fall det er en behagelig tur.

Det er en tørr og fin junidag
Dette tjernet ligger til høyre for det avlange vannet på kartet over
Jeg ser meg tilbake der jeg kom i fra
Idylliske Foreli ved Refsvannet
Så var det å komme seg ned her
Jeg finner en grei passasje ned til dalen
Ambodtjødna bak – jeg angret senere på at jeg ikke gikk rett fram her

Jeg er usikker på hvordan jeg skal gå videre. Det går et skar østover mot Ambodtjødna, og det ser ut til å være greit å gå opp der. Eller skal jeg følge dalen nedover mot Stemmetjødna? Jeg velger det siste. I enden av dalen, før lia ned mot Stemmetjødna, er det en steinrøys. Det ser vrient ut å komme over fjellet på østsiden av dalen, så da er eneste alternativet å gå nedover mot Stemmetjødna, hvis det går da. Plutselig ser jeg konturene av en gammel vei gjennom steinene. Det var jo greit, tenker jeg, og jeg følger denne ned til vannet. Her er det derimot ikke mulig å gå videre, for det bratte fjellet går rett ned i vannet. Jeg kikker meg rundt, men innser etter hvert at jeg bare må komme meg tilbake, og opp igjen til dalen, og så prøve å klatre opp den østre dalsiden.

God vei, men jeg kommer meg ikke videre rundt Stemmetjødna
En har antakelig brukt veien om vinteren, og fraktet høy med slede over vannet
Det er visst bever i Stemmetjødna
Stemmetjødna – jeg startet i den andre enden
Her er det også litt vrient å gå, men jeg kom til slutt fram til veien bak granskogen

Jeg klatrer opp, og ned igjen på andre siden,  slik at jeg kommer ned helt i enden av Stemmetjødna. Her er det en tett granskog. Jeg går inn i denne, og går oppover mot bilveien som går inn til Tellenes. Vel framme, ser jeg at jeg har brukt omtrent to timer på turen rundt. I luftlinje har jeg ikke gått langt, men det har vært mye opp og ned. Hvis du vil gå denne turen, vil jeg anbefale at du prøver å holde deg nær Refsvannet, og prøver å gå rundt Ambodstjødna. Uansett har det vært spennende å utforske nytt terreng, så både jeg og ettåringen i meisen er godt fornøyd. 

Nede ved Stemmetjødna
Der var veien!

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.