Eigeli i Sireheia

Det er tre gårder i Sokndal som heter Eigeli; Store Eigeli (kalt Eigeli under Mydland i eldre kilder), Eigeli i Svåheia og Eigeli i Sireheia. Jeg skal i dag gå til sistnevnte Eigeli. Her har jeg aldri vært tidligere. Det går en sti fra fotballbanen i Åna-Sira, opp Urdalen. Stien deler seg etter hvert i to, der den ene går til Egeland, og den andre går til Eigeli. Jeg har vært på Egeland én gang, men da gikk jeg fra Skogestad, som nå er inne på Titania sitt område. Det var  en tur Sokndal Ættesogelag arrangerte i juni 2011, som du kan lese om her hvis du vil.

I dag skal jeg få føle litt på hvordan det var å bo på Egeland og Eigeli, ved å gå opp den gamle veien gjennom Urdalen. Dette er et dypt skar som det renner en stor bekk i, med flere fossefall. Mens jeg går opp dalen, tenker jeg på at dette faktisk var skoleveien for barna i Eigeli og på Egeland. Det må ha vært nokså uhyggelig om vinteren, i mørke og med snø og is i veien. Både for barna og foreldrene hjemme.

Skiltene peker mot Urdalen
Veien er godt skiltet
På vei opp Urdal
Takk for det!
Noen har jobbet hardt for å gjøre veien så god som mulig
Jeg kommer fort opp i høyden
Steinene er glatte, så jeg må trø forsiktig
Åna-Sira
Snart oppe
Det skal mye til å gå feil her
Stien har delt seg, og jeg fortsetter mot Eigeli
Fin kulp
Gamle murer etter en høyløe
Her har det vært brann
Stien er godt merket
Åpent og fint terreng

Når jeg kommer til toppen av Urdal, deler stien seg. Egeland til venstre, og Eigeli til høyre. Nå går stien videre oppover i et åpent og fint heielandskap. En skulle ikke tro at det ligger en gård her oppe, men plutselig åpner terrenget seg opp, og Eigeli kommer til synes. Her er det en grønn, frodig dal, på et nokså flatt platå. Huset har sett sine beste dager, og driftsbygningene er borte. Gården ble fraflyttet før krigen, og gårdsdriften opphørte på 1950-tallet. Plassen er fin, og det er mye jord, men veien opp har nok bidratt sterkt til at de siste som bodde her til slutt valgte å flytte ned til Åna-Sira. De nærmeste gårdene var Egeland, Skogestad og Tellenes, samt. Elve i Lund kommune. De to førstnevnte fikk heller aldri kjørevei, og ble fraflyttet. Tellenes forsvant fra jordens overflate (bokstavelig talt), mens Elve fikk bilvei, og er fortsatt bebodd.

Jeg kikker meg litt rundt på de store slettene, og går opp på en topp sør-øst for huset for å få litt oversikt (se blå kule på kartet over). Vindmøller reiser seg i nord. Jeg ser grønne sletter på Egeland, skimter Lundevatnet og ser masta på Bronefjellet ved Allestad i øst. Havet ser jeg også. Jeg tar så fatt på nedturen, samme vei tilbake. Jeg brukte ca. 40 minutter opp, og bruker omtrent 30 minutter ned igjen de 250 høydemeterne fra Åna-Sira til Eigeli.

Eigeli
Fra 1800-tallet av ble det to bruk, men det er bare på bnr. 2 det fortsatt er hus


​​

Gårdshuset og murer etter driftsbygninger
Det er nokså flatt her
Piggsteintjødna
Lundevatnet
Vindmøller reiser seg på fjelltoppen bak. Grønne sletter på Egeland skimtes også
Eigeli

​​

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.