Med Ættesogelaget til Egeland

I dag skal jeg være med ættesogelaget på tur til Egeland. Dette er et sted jeg lenge har hatt lyst til å gå til, så det passer meg veldig bra at årets tur er lagt hit. Oppmøte er ved Texaco, og vi er så mange som 41 som skal være med på denne turen. Vi kjører samlet til Tellenes, hvor en stiger viser vei til Skogestad. Her lå tidligere nabogården til Egeland, men mesteparten av gården er borte nå. Titania utvidet for noen år siden dagbruddet innover Skogestad, så her var det ganske ugjenkjennelig for de som husket hvordan så ut her tidligere.

Fra Skogestad er det ikke så langt å gå til Egeland. Først går stien oppover ei li, og langs et langt vann (Taravannet). Her har beveren vært på ferde, så det er noen hindringer i veien. Så kommer vi til Egelandsmoen. Her er det svært frodig, og fine sletter. Det er også to grunnmurer, hvor det har stått uteløer. Her var det også en periode på 1700-tallet en husmannsplass.

Nå er vi bare 500 meter fra Egeland. Dette er en idyllisk plass, men flotte sletter, og fin utsikt. Gårdshuset brant ned på 60-tallet, men det er bygget ei hytte like ved i nyere tid. Vi blir her ei god stund. Steinar Skarås (årets Sokndøl 2011), forteller historien til gården. Vi er også nede og ser på kvernhuset. Det er i god forfatning, men taket har nettopp rast sammen, så nå vil det nok forfalle raskt.

Etter en god pause på Egeland, tar vi fatt på hjemreisen. Noen følger den bratte veien ned til Åna-Sira, men de fleste tar samme veien tilbake.

Godt oppmøte
Vi kjører til Tellenes, og begynner å gå derfra
På Skogestad
Fin heller
Langs Taravatnet
Taravatnet
Fin sommerdag
Idyll
Vi nærmer oss
Fine, grønne sletter
Steinar Skarås forteller om husmannsplassen på Egelandsmoen
Vi går videre mot Egeland
Grønt og fint
Vi har nådd målet
Her er det store sletter
Sørover, mot havet
Egelandsvatnet
Årets sokndøl i aksjon
Steinar Skarås gir oss historiske glimt fra Egeland
Vei for å lede kyrne utenom åkrene?
Potetkjelleren er i god stand
Vi skal bort og se på kvernhuset
Kvernhuset

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.