Hanebergheia

I et strålende vårvær tar jeg ettåringen i bæremeisen, og går en runde i Hanebergheia. Vi går bort til den tidligere veistasjonen ved broa på Åmot, og går innover en god skogsvei. Denne går et stykke opp i heia, gjennom plantet granskog.

Her begynner skogsveien, like ved fylkesvei 44
Første del av veien har nylig fått grusdekke
Det er plantet en del gran i denne dalen
Vi følger skogsveien oppover
Inn i granskogen
Her tar vi til høyre
Utsiktspunkt. Vi startet ved den røde bygningen
Panoramabilde
Mot Haua

Et av de første innleggende jeg skrev på denne nettsiden, tilbake i januar 2011, var fra en tur til Blåfjellet. Da fulgte jeg også denne traktorveien til endes, men fortsatt så videre oppover lia. Nå går jeg ned i en flott eikeskog, retning Årstadtjødna. Jeg følger en ås bortover. Det går en fin, gammel kjerrevei opp til denne åsen, og jeg har mange ganger lurt på hva denne har vært brukt til. Det kan vel ikke ha blitt slått så mye gress her oppe i tidligere tider at det har vært behov for kjerrevei? Torvmyrer er det heller ikke her. Kanskje det er eikeskogen som er årsaken, dersom en har drevet mye med hogst og salg av eiketømmer herfra?

Slutt på skogsveien. Vi går ned i eikeskogen
Bjørkeskog
Her er litt av den gamle kjerreveien
Nå begynner sola å varme godt
På vei ned fra åsen

På vei ned tar vi en liten pause på et åpent berg der vi kan se deler av Årstadtjødna. Sola varmer, fugler kvitrer og to hakkespetter er i full sving. Det er vår!

Årstadtjødna
Vi følger kjerreveien videre nedover

Vi kommer ned til en slette i en dal. Her går det stuter om sommeren. I en tidligere pappaperm for noen år siden ble jeg og sønnen min jaget bort herfra av en stut…Eller, der var vel egentlig ikke så dramatisk. Stuten var sikkert snill og ufarlig, men den ble litt for nærgående der vi hadde satt oss ned for å ta en matbit, så vi valgte å trekke seg unna.

Fin beitemark
Vi går videre, gjennom grinda
Noen som vil lage Sokndals største sprettert?

Vi kommer til et veikryss. Vi kan gå til høyre, og komme ut på Leikvang (Leikvoll). Vi kan gå inn i den store, mørke granskogen, og ende opp på Årstad. Eller vi kan gå til høyre ved grinda over bekken, og ende opp lenger borte på Hanaberg. Vi velger det siste, og går nå i flott beitemark til vi ender opp ved det store fjøset på Hanaberg. På det høyeste punktet går vi opp på en topp, der det er fantastisk utsikt over Hanaberg, Haua, Bø, Frøyland, prestegården og deler av Åmot. Her tar vi en matbit, og nyter utsikten og våren.

Denne veien går til Årstad. Vi tar av mot høyre
Flott beitemark
Her blir det godt for sauene å beite til sommeren
Vi går opp veien til venstre
Her er det fint
Vi tar en liten avstikker opp hit
Haua 🙂
Flott utsikt mot Bø
Panaoramabilde
Jeg kan se hjem
Prestegården og Åmot
Bø og Frøyland
Kvassåsen, Bø og Bøbakkan
Prestegården og Åmot
Nytt panoramabilde
Vi går videre
Nesten nede på veien på Hanaberg
Nede ved veien. Her er den gamle melkerampa bevart

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.