Tur til Steinbergknuten

Fra veien mellom Lindland og Herveland
Fra veien mellom Lindland og Herveland

Nå er det ei stund siden sist jeg har skrevet noe her. Det kommer av at det er lenge siden jeg har vært på tur på steder jeg ikke tidligere har beskrevet, dessverre. I dag går turen til Steinbergknuten, en karakteristisk topp med utsikt over store deler av Sokndal (se kart, 265 m.o.h. nord for Steinberg). Jeg har blitt fortalt at det ikke er så lett å komme seg opp til toppen, men at det går greit hvis en bare finner den rette traseen. Noen steder er det nemlig stupbratt.

Utsikt fra Steinbergknuten (mot Lindland)
Utsikt fra Steinbergknuten (mot Lindland)

Turen starter på Lindland. Nå går vi ikke strake veien mot Steinbergknuten, men følger først den gamle kjerreveien til Herveland. Denne turen har jeg beskrevet i et innlegg tidligere (11. juni 2011). Framme på Herveland følger vi så bilveien mot Bakkebru, men bare noen hundre meter. Vi er nå på baksiden (nordsiden) av Steinbergknuten, og tar av veien og går sørover. Vi går opp ei røys i et skar, og kommer opp til ei myr. Herfra, på vestsiden av knuten, ser det ut til å gå greit å komme seg opp, og det gjør det også.

Deler av Bakkebrugrenda
Deler av Bakkebrugrenda

Vel oppe på Steinbergknuten får vi en fantastisk utsikt i alle retninger. Vi får god oversikt over hele Bakkebrugrenda, ser ned mot Haua (selve sentrum ligger bak Frøylandsheia og er ikke synlig), havet og innover fjellandskapet i de indre delene av Sokndal. Etter en god pause, der vi har fått tatt bilder og betraktet utsikten i alle retninger, går vi nedover samme veien til myra jeg nevnte i sted. I stedet for å gå tilbake til bilveien mellom Herveland og Bakkebru går vi derimot sørover, ned til Nedre Steinberg (ved Eigeland), som også vil være et godt utgangspunkt for en tur til Steinbergknuten.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.