Lindland-Herveland-Eigeland

Det går en fin kjerrevei mellom Lindland og Herveland og Eigeland. Jeg jogget til Eigeland for ikke så lenge siden, men det er ei hel stund siden jeg var på Herveland.

SAM_0702
Veien til Rossland til venstre, og Herveland/Eigeland til høyre

Jeg sykler først til kraftstasjonen på Lindland. Her begynner kjerreveien (i bunnen av grusveien som går opp til Rossland). Hvor gammel denne veien er vet jeg ikke, men den er i god stand. Spesielt til Eigeland er den veldig fin, så den har nok vært mye i bruk også i nyere tid. Veien går innover marka, og etter fem minutter passerer jeg noen campingvogner på Bakkaåna Camping. Akkurat her er den gamle veien borte ca. 50 meter, men den er lett å finne igjen. Jeg går videre oppover lia, og kommer til et veikryss. Her kan en gå rett fram til Eigeland og Steinsland, eller til venstre, til Herveland. Det går også en tredje vei, mer rett opp langs bekken, men den kommer innpå Hervelandsveien litt lenger oppe i lia.

Parti av kjerreveien til Herveland
Parti av kjerreveien til Herveland

Jeg går mot Herveland. Veien blir nå litt mer gjengrodd etter hvert, men det er ikke noe problem å finne den. Etter hvert kommer en derimot til ei stor myr, og her har myra for lengst overtatt kjerreveien. En må derfor gå rundt myra hvis en skal komme noenlunde tørrskodd forbi. Det er derimot tråkket opp en sti som går rundt myra, og denne er til og med rødmerket. Det er derfor ikke noe problem å finne veien rundt.

På Herveland, ikke langt fra det ene bruket
På Herveland, ikke langt fra det ene bruket

Nå nærmer jeg meg Herveland. Jeg passerer ei grind, og kommer inn i beitemark. Jeg følger veien et stykke videre, men går ikke helt til gårdshuset. Dette bruket er bebodd, og det går bilvei opp fra Bakkabrua. Jeg knipser noen bilder av sauene, og går tilbake samme veien.

Utsikt mot sør-vest fra en ås ovenfor hytta
Utsikt mot sør-vest fra en ås ovenfor hytta

Ved grinda jeg nevnte i sted, tar jeg av en sti mot høyre, for å se hvor den leder hen. Den leder meg til ei hytte, som ser ut til å være bygd på noen gamle murer. Her har det sikkert også vært et bruk i gamle dager, og det er fine sletter rundt hytta. Det står også ei fin løe med torvtak ved siden av hytta. Det går ingen dyr her; bortsett fra et rådyr som løper av sted når det ser meg. Jeg løper opp på en liten ås, for å få litt utsyn over landskapet. Det er flott utsikt herfra!

Eigeland
Eigeland

Jeg følger samme veien tilbake, men når jeg kommer til krysset til Eigeland, tar jeg meg en liten tur bort dit. Det er ikke så langt, og det hadde vært greit med noen bilder derfra også i det fine sommerværet. Her går det også sauer, men huset har sett sine bedre dager. På nabogården Steinsland, et steinkast unna, ser det derimot mye bedre ut, og her bor det visstnok to brødre. Etter det jeg har hørt, er dette den eneste bebodde gården i Sokndal uten bilvei. Jeg løper ned igjen samme vei, og kommer tilbake til Lindland, hvor sykkelen min står og venter på meg.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.