Hellersheia

Etter en flott 17. mai-feiring, i strålende mai-vær, bestemmer jeg meg for å avslutte dagen med en kveldstur til Hellersheia i Jøssingfjord. Dette er en av mange fine turer i Jøssingfjord-området.

Jeg parkerer på rasteplassen ovenfor tunnelen. Dette blir en rundtur, og jeg følger først veien et stykke nedover, gjennom de gamle tunnelene, og til svingen der skiltet til Hellersheia viser at stien begynner. Turen er godt merket. Det første stykker går opp Hellersdalen. Her går høydemeterne fort, og stien går tidvis over og mellom store steiner. På toppen av dalen er det god utsikt innover landet, og vindmøllene i Tellenes vindpark ruver i nord-øst. Stien videre opp til Hellersheia går til venstre, opp til Fredriksvatnet. Det høyeste punktet på heia er på 315 m.o.h. Her står det en stor varde, og det er veldig flott utsikt i alle retninger. Kveldssola står lavt over Haua, så bildene jeg tar den veien blir ikke så gode. Etter en liten pause, går jeg videre, og kommer etter hvert til et nytt utsiktspunkt med flott utsikt utover fjorden. Så går stien nedover, og ender opp på bilveien litt over rasteplassen der jeg parkerte. Jeg følger veien ned igjen til bilen. Turen er på ca. 5,5 km. I følge plakaten på rasteplassen må en regne med 3-4 timer, men jeg brukte 1 time og 20 minutter. Riktignok alene, og uten oppakning. En flott avslutning på 17. mai.

På rasteplassen ovenfor tunnelen er det en plakat med info om turmulighetene i området
Jeg følger først veien et stykke nedover
Jøssingfjord. På den store åpne plassen kommer snart Jøssingfjordsenteret
Rasteplass inne i den gamle tunnelen
Hellersdalen. Stien begynner i svingen der de to bilene står parkert
Mye stein
Jøssingfjorden
En som tar snarveien
På toppen av Hellersdalen. Tellenes vindpark viser seg fram
Jettegryter
Fredriksvatnet
Varden på toppen av Hellersheia (315 m.o.h.)
Havet i sør
Fjellene i nord
Tellenes vindpark i øst
Panorama
På vei videre. Her er det bratt!
Et flott utsiktspunkt før jeg begynner på nedstigningen ned til veien
Flott utsikt!
Runden jeg gikk er på 5,5 km. Jeg brukte 1 time og 20 minutter

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.