Blåfjell gruver-Åna-Sira

I fjor sommer gikk jeg og en kamerat fra Eigelandsdal til Blåfjell gruver. Det var en fortsettelse på en tur som begynte på Ustaoset, nord for Hardangervidda, sommeren 2011. I dag skal vi gå siste sørlige etappe av denne turen, fra parkeringsplassen ved begynnelsen av stien til Lio, til Åna-Sira.

Turen startet ved Brambo, øverst til venstre på kartet

Vi skulle egentlig gått denne turen i fjor, men de tre milene fra Eigelandsdal til Håland gjorde at beina våre ikke klarte å gå lenger enn til Blåfjell gruver neste dag. I løpet av året som har gått har det blitt anlagt en stor vindpark i terrenget vi nå skal gå i. Det blir spennende og få sett den på kloss hold, men litt synd er det jo at vi ikke fikk sett heia før vindparken kom. Jeg aldri tidligere gått i heia mellom Guddalsvatnet og Egeland og Egeli i Åna-Sira.

Vi går forbi bommen, og følger veien inn til Brambo og Guddalsvatnet. Her går det en merket løype videre mot Årsvold, og vi følger denne et lite stykke, til rasteplassen med benk og bord. Nå er vi nær en av vindmøllene på Sletthei, og tar av stien og går opp til denne for å følge veiene som har blitt anlagt i vindparken.

Guddalsvatnet
Vi sikter oss inn på denne vindmølla
Guddalsvatnet, fra rasteplassen vi stoppet på rett før vi gikk av stien
Vi gikk opp til denne
Vindmøllene ruver i terrenget
Én av 50 vindmøller
Bare rotorbladene er 60 meter lange!
Flere vindmøller
Ikke noe å utsette på «stien»

Vi holder oss mot venstre, og kommer ovenfor Steinslandsvatnet. Dette er derimot et blindspor, så vi må forlate den gode veien, og begi oss ned og opp, ned og opp og ned opp igjen før vi igjen kommer til en mølle, og inn igjen på veinettet. Vi følger veien over Langkorsheia, og her er det en formidabel utsikt i alle retninger. Vi følger veinettet videre, helt til vi kommer til de sørligste møllene, på Ørneheia. Her er det også flott utsikt utover havet, og vi ser bebyggelse både på Lista og Hidra. 

Steinslandsvatnet
Vindparken strekker seg inn i Lund kommune
Møller retning Skogestad
Panoramautsikt
Voreknuten ca. midt på bildet (masta). Holmevatnet i forgrunnen
Her er de sørligste møllene, på Ørneheia
Lista
Vi nærmer oss de siste møllene
Mot Flekkefjord
Panoramautsikt fra Ørneheia

Nå er det slutt på veien, men vi er ikke langt fra Egeland, og går ned til stien som går fra Egeland til Åna-Sira. Vel nede ved fotballbanen i Åna er vi godt fornøyde med å nå kunne si at vi har gått til fots fra Ustaoset nord for Hardangervidda (ved Geilo) til vår barndoms by Flekkefjord (turen fra Flekkefjord til Åna-Sira gikk vi en gang i ungdommen). Nå har vi gått til fots fra Buskerud og gjennom både Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland. Neste etappe må bli videre nordover fra Ustaoset, men da er vi ikke «på tur i Sokndal», så jeg kan vel ikke skrive om den turen på denne nettsiden?

Egeland, mellom vannene
Fint og grønt på Egeland
Beveren holder på å fikse den gamle broa
På stien mellom Egeland og Åna-Sira
Vi nærmer oss målet
Åna-Sira i sikte!

 

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.