Byglekleivo-Fredsvarden-Rauberknuden

I dag skal jeg på en ny topp: Rauberknuden. Den har nylig blitt opparbeidet og merket, og er en av Opplev Sokndal-turene.

Jeg parkerer langs veien ved de siste husene før tunnelen mellom Myssa og Mydland. Her er det et skilt som viser vei til Fredsvarden. For å komme dit må vi gå opp Byglekleivo, som er navnet på kleiva der den gamle Mydlandsveien snor seg opp, på vei over fjellet der det nå går tunnel. Her har en tidligere kjørt med både hest, bil, buss og lastebil.

Her parkerer vi
Vi tar hele rundturen, 2,2 km
Veien har nylig blitt fikset opp
Kjølig, men fin vårdag
Frans av Assisis bønn
Byglekleivo
Ville du kjørt her?
Imponerende veiarbeid
Vi nærmer oss toppen
Den gamle veien har blitt veldig fin
Myssa og Omdal

I gamle dager var barna på Mydland redde for trollet «Bodden på Lodden», når de gikk opp kleiva i mørket, på vei hjem fra Myssa. Vi kommer til Fredsvarden. Denne varden, som står på toppen av kleiva, med fin utsikt både til Myssa og Mydland, ble tent for første gangen 4. oktober 2005 av Erik Solheim. Den er laget av steiner fra alle Norges kommuner, samt. fra Svalbard, og Assisi i Italia. 4. oktober er fødselsdagen til helgenen Frans av Assisi, og hvert år på denne dagen er det en markering på toppen.

Fredsvarden
Mydland
Varden er bygget av stein fra alle Norges kommuner
Myssa og Omdal
Litt informasjon om fredsvarden
Veiskilt
Veiskilt
Byglekleivo, sett fra Fredsvarden

Jeg har brukt ca. 20 minutter opp Byglekleivo. Nå skal jeg videre til Rauberknuten. Der har jeg aldri vært før, og stien har nylig blitt opparbeidet og merket. Jeg bruker ca. 15-20 minutter opp til toppen, fra Fredsvarden, og her oppe er det storslått utsikt. Vi ser helt ned til det store havet, og har god oversikt over Myssa, Omdal og Mydland. De svære vindmøllene ved Tellenes er også godt synlige.

Stien videre er godt merket
Tuftene etter en torvløe
Fint terreng å gå i

​​​

Vi går videre
Framme på Rauberknuden. Utsikt over Mydland
Vindmøllene er godt synlige
Myssa og Omdal
Panoramabilde

 

Vi følger en annen sti ned igjen til Myssa, og vi får dermed en rundtur. Også denne er merket. Denne stien er nokså bratt det første partiet, men det går fort nedover, og etter ca. 20 minutter er vi nede igjen der vi startet.

Myssa-ura til høyre
Nå er vi snart nede igjen

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.