Skågjo

Vi gikk først til åsen til høyre, så til den til venstre
Vi gikk først til åsen til høyre, så til den til venstre

Her har jeg vært en gang tidligere. Da gikk jeg over heia fra Sogndalstrand, men i dag går jeg opp korteste veien, fra Tothammer. Med meg har jeg min yngste sønn på 14 måneder i bæremeisen. Han er litt skeptisk til sauene vi passerer helt i begynnelsen (egentlig synes han det er gøy å se dem, men synes det er skummelt når vi har gått fra dem, og han bare hører brækingen). Vi starter altså på Tothammer, rett ved det siste huset før «skaret» som er sprengt ut for å lage vei til Rekefjord. Her er det ei grind, og så er det bare å følge sauetråkk oppover utmarka. Her er det beitemark, og flotte, gamle steingjerder.

Nysgjerrige sauer
Nysgjerrige sauer

Vi går først opp til den høyeste toppen (som jeg ikke vet hva heter, men som har et stort «speil» som reflekterer radiobølger til Lauland og Tothammer og ligger 112 m.o.h.). Her er det flott utsikt i (nesten) 360 grader. Det er sjelden jeg ser Haua fra denne vinkelen. En granskog skjermer utsikten mot sør, men ellers ser en veldig mye herfra. Det blåser en del, så vi blir ikke så lenge på toppen.

På vei opp
På vei opp

Vi går ned et lite stykke og krysser en liten dal som går sørover mot Neset, før vi går opp på Skågjo. Denne toppen er litt lavere enn den andre vi var på, men en kommer litt nærmere Haua, og har dessuten god oversikt over Øyno og det nye byggefeltet der. En ser også bedre nedover mot Sogndalstrand. Vi tar en liten stopp her også. Minstemann blir nokså lei seg da jeg setter han i meisen igjen for å gå ned, men blir godt på lag når vi kommer ned til veien igjen og jeg finner fram nistepakken. Det er egentlig veldig varmt og godt i dag, men nokså mye vind på toppene.

Lauvlandstjødno og Lauvland til venstre
Lauvlandstjødno og Lauvland til venstre
"Speilet"
«Speilet»
Mot Kjelland og Åros
Mot Kjelland og Åros
Øyno (midt på bildet)
Øyno (midt på bildet)
Mot Haua
Mot Haua
Tothammer og Lauvland
Tothammer og Lauvland
Vedåsen
Vedåsen
Ut mot havet
Ut mot havet
Like etterpå snudde båten og kjørte inn i Rekefjord
Like etterpå snudde båten og kjørte inn i Rekefjord
I dalen mellom de to toppene
I dalen mellom de to toppene
Fra Skågjo, mot den første toppen vi var på
Fra Skågjo, mot den første toppen vi var på
Mot Sogndalstrand
Mot Sogndalstrand
Mot Haua
Mot Haua
Nytt byggefelt på Øyno
Nytt byggefelt på Øyno
Øyno
Øyno
Øyno
Øyno

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.