Åmotfjellet

Åmotfjellet, sett fra jernbanebrua
Åmotfjellet, sett fra jernbanebrua

I utgangspunktet skriver jeg ikke nye innlegg om turer jeg allerede har gått, men i dag gjør jeg et unntak. Grunnen er at siden sist jeg var på Åmotfjellet (april 2012) har det kommet en merket turløype opp til toppn. Denne har elever fra Sokndal Skole laget, og jeg har allerede benyttet meg av denne stien flere ganger. I dag skal jeg ta meg med meg den yngste sønnen min (13 måneder) opp på toppen.

Her begynner stien
Her begynner stien

Det er to veier opp, men den ene egner seg dårlig for bæremeis. Den stien går opp fra tunellen på Sandbekkbanen, og er ganske bratt. De fleste gangene jeg har vært på toppen har jeg gått opp her, og ned den andre veien, som ender opp på sletta mellom jernbanebrua og sauebrua på Åmot. I dag går jeg derimot både opp og ned denne veien, av hensyn til minstemann i meisen (selv om denne veien også er noe bratt enkelte steder).

Selve turen opp er ikke så lang (ca. 15 minutter), men det er utrolig flott utsikt fra toppen. Turen kan også kombineres med å gå over Kalveskaret, noe jeg pleier å gjøre. Sønnen min ser ut til å sette pris på utsikten, og vi spiser noen kjeks før vi tar fatt på nedturen samme vei. En lang tur er det er ikke, men det trenger det ikke alltid være heller.

På vei opp
På vei opp
Vi nærmer oss toppen
Vi nærmer oss toppen
På toppen
På toppen
Utsikt mot Haua
Utsikt mot Haua
Utsikt mot Sogndalstrand
Utsikt mot Sogndalstrand
Utsikt mot Bjånes
Utsikt mot Bjånes

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.