Håland-Grønhaug-Solli

Linborgvatnet. Grønhaug er fjellet til venstre
Linborgvatnet. Grønhaug er fjellet til venstre

I dag har jeg tenkt å ta meg en rundtur fra Håland til Grønhaug og Solli. Jeg starter klokka halv elleve fra Håland, og følger stien innover mot Sagafossen og Linborgvatnet. Jeg følger så et fjellplatå bortover vannet, til jeg kommer til dets nordvestre hjørne. Jeg tar meg en tur ned i skogen her, for å se om jeg kan finne murene etter noen uteløer som stod her tidligere, og som tilhørte Håland. Det er veldig frodig her, med både bjørk og eik, og nede ved vannet er det faktisk ei sandstrand. Her får jeg ta turen igjen en gang senere i sommer, når temperaturen i vannet har blitt litt mer behagelig. Været i dag gjør det heller ikke så fristende å bade; det veksler mellom sol og regn.

Utsikt inn i Sokndal. Årrestadvatnet midt på bildet
Utsikt inn i Sokndal. Årrestadvatnet midt på bildet

Når jeg er ferdig med å utforske dette området, går jeg oppover mot Marigjellvatnene. Mesteparten av disse ligger i Lund kommune, men de hører til Solli. Herfra bestiger jeg Grønhaug. Det er bratt, men ikke noe problem å komme seg opp. Det er flott utsikt her oppe, og på andre siden av der jeg gikk opp, ovenfor Botnen, går fjellet stupbratt ned i vannet. Det minner nesten litt om Preikestolen! Jeg går bort til det høyeste punktet, der det er en stor varde, og ei bok jeg kan skrive navnet i. Grønhaug ligger forresten i Lund, men det er bare så vidt. Litt nedenfor ligger en annen varde, som markerer grensen mellom Lund og Sokndal. Tidligere var denne grense mellom Lund, Sokndal og Heskestad, og ble dermed kalt treriksrøysa (selvsagt).

Ørnetjødn i Solliheia
Ørnetjødn i Solliheia

Fra Grønhaug følger jeg så ei rødmerket løype mot Solliknuden. Jeg tar en pause med Ørnetjødn, og lager middag på stormkjøkkenet. Rett før jeg er klar til å gå videre begynner det å regne igjen (nå har det vært fint ei stund). Dette er den verste regnbygen så langt, og det blir ganske surt å gå i fjellet. Jeg gidder derfor ikke gå opp til Solliknuden, som blir en avstikker på veien til Solli.

Det ene bruket i Solli
Det ene bruket i Solli

Vel nede i Solli skinner sola igjen, og jeg slår av en prat med en av de to fastboende. Han forklarer meg hvor den gamle stien mellom Solli og Håland gikk. Den er nå grodd helt igjen, men han er god til å beskrive hvordan den gikk, og jeg prøver å følge hans beskrivelser mens jeg går mot Håland. Vel tilbake på Håland begynner det igjen å regne, men nå er det bare å sette seg i bilen å kjøre hjem. Jeg har brukt ca. syv timer på hele turen, men da hadde jeg middagpause underveis, og en god pause i Solli.

Jeg fikk også beskrevet hvordan en kan gå hvis en ønsker å gå tur-retur Solli-Grønhaug på én time. Det får jeg prøve meg på neste gang.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.