Hådyr og Vatlandsviga

Snart framme på Hådyr. Her er det litt ulendt
Snart framme på Hådyr. Her er det litt ulendt

I dag går turen til Hådyr og Vatlandsviga. Her har jeg ikke vært før, så det blir spennende. Jeg kjører til Vatland via Nesvåg, og parkerer ved de to siste husene. Her går det en traktorvei opp til et lite tjern (Stora Skartjørn), og litt videre mot Hådyr. Så følger jeg fjellet mot Hådyr, på østsiden av Krogevatnet. Det er godt å gå til å begynne med, men så blir det veldig ulendt. Når jeg nærmer meg Hådyr, kommer jeg plutselig inn på en rødmerket tursti. Lurer på hvor den starter fra?

Utsikt sørover
Utsikt sørover

Hådyr er en karakteristisk fjellnut, med en stor hvit flekk. Den har i årevis vært et kjennemerke for folk som har ferdes langs kysten her. Høydeskrekken min hindrer meg desverre i å gå helt opp på toppen. Utsikten herfra er kjempeflott, og en ser langt både nordover og sørover langs kysten mellom Jøssingfjord og Stapnes. Egersund Turistforening har forresten ei turbok her som en kan skrive navnetrekket sitt i. Den var ny på palmesøndag, så jeg er blant de første som skriver i den.

Her kan en se litt av den hvite flekken på Hådyr
Her kan en se litt av den hvite flekken på Hådyr

Nå skal jeg til Vatlandsvika, og jeg er spent på om jeg klarer å finne en vei ned, uten å gå helt tilbake til Vatland først. Jeg går først litt nedover mot havet, før jeg så går opp litt lenger øst for Hådyr. Her kommer jeg plutselig over murene til ei uteløe. Noredalen heter det her, og denne flekken er et godt eksempel på at folk i tidligere tider utnyttet naturen godt. Det er ikke store grønne flekken her, i den bratte lia ned mot havet Jeg kommer opp på fjellplatået, og følger dette rett øst mot dalen som går fra Vatland til Vatlandsviga. Det er her jeg er spent på om jeg kommer ned, men det er ikke noe problem. Jeg går ned Maurli, gjennom en flott eikeskog.

Vatlandsviga
Vatlandsviga

Vel nede ved bekken kommer jeg inn i en tett granskog. Jeg følger denne nedover bekken, og kommer så til ei lita vik. Dette kan ikke være Vatlandsviga, for den er mye mindre enn jeg hadde trodd. Dessuten var veien ned veldig gjengrodd. Jeg går oppover igjen, og dreier så østover, til jeg kommer ut av granskogen. Her møter jeg på en rødmerket sti, og følger den ned til havet. Nå er jeg i Vatlandsviga, og her må jeg si at det er ganske flott. Desverre har jeg ikke så god tid, så jeg rekker bare å ta et par bilder før jeg må snu, og løpe opp til bilen igjen. Vi skal ha middagsbesøk hjemme om ikke så alt for lenge.

Jeg følger den rødmerkede løypa, og kommer så til Vatlandstjørna. Her går jeg blant sauer i flott kulturlandskap, og ender så opp ved husene på Vatland. Så setter jeg meg i bilen, og kommer heldigvis hjem tidsnok.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.