Sykkeltur rundt Åvendal og Nesvåg

Mellom Birkeland og Vatland
Mellom Birkeland og Vatland

«Jeg velger meg april». Det er Bjørstjerne Bjørnson sine ord, men det er også mine ord. I dag skriver vi andre april, og jeg har startet på påskeferien. Nå har jeg akkurat kommet inn etter en flott sykkeltur, og jeg tenkte å skrive noen ord fra den. Jeg har lenge hatt lyst til å sykle runden Haua-Rekeland-Åvendal-Nesvåg-Rekefjord-Haua, og i dag skal jeg endelig få det ønsket oppfylt.

Vatlamd
Vatlamd

Jeg starter på Haua, og sykler oppover fylkesvei 44, forbi Rekeland, Saurdal og Selebø. Det er strålende sol, men ikke mange plussgradene, og iskald vind. Etter ca. 50 minutter er jeg på Åvendal, som ikke ligger langt fra kommunegrensa til Eigersund. Her svinger jeg av hovedveien, og inn på veien til Birkeland. Dette er en smal, svingete vei, delvis asfalt og delvis grusbelagt, som til slutt ender opp på Nesvåg, i havgapet.

Nesvåg
Nesvåg

Tærne mine er ganske kalde, men ellers holder jeg varmen. Det første stykket er ganske svingete, og går gjennom en granskog. Jeg passerer gårdene Gyland og Birkeland, og kommer så etter hvert til Vatland. Her er det veldig fint, og herfra kan en går turer til Vatlandsviga og til Hådyr. Det er to steder jeg enda ikke har vært, men som står på blokka. Jeg tar en liten avstikker opp til Berrjod (Berglyd). Her bodde Orvar-Odd i vikingtiden.

Flott steinbro mellom Nesvåg og Vågan camping
Flott steinbro mellom Nesvåg og Vågan camping

Jeg tar en liten matpause når jeg kommer ned igjen til Vatland, før jeg sykler nedover mot Nesvåg. Jeg passerer idylliske Vatlandstjernet. På en fin sommerdag hadde jeg nok stoppet og tatt meg en dukkert her, men i dag frister det ikke akkurat. Det er ikke langt ned til Nesvåg, og her er det masse folk. Det ser ut til å være folk i hver eneste hytte, men nå er det jo påske, så det er vel ikke så rart. Jeg sykler langs sjøkanten; passer ei flott steinbro, Vågan camping, en del hytter og kommer etter hvert til Rekefjord. Snart skal veien langs østsiden av Rekefjord graves opp i forbindelse med legging av kloakkrør, så da må faktisk de som bor her kjøre den runden jeg nå har syklet for å komme seg til Haua.

Hele turen tok ca. to og en halv time. Vel tilbake på Haua stopper jeg på Prix for å kjøpe et brød. Her er det masse hyttefolk, med fulle handlevogner. Jeg står ei stund i kø, men har god tid, så det gjør ikke noe. Så er det hjem å ta seg en varm dusj, og skrive et lite blogginnlegg fra turen.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.