Lauvås-Sletna-Årosåsen

Her begynner veien til Grov
Her begynner veien til Grov

Nå har våren kommet for fullt. I dag er det fantastisk vær, og jeg har lyst til å ta en tur til Årosåsen. Først sykler jeg til Nedre Lauvås, og litt opp bakken til Øvre Lauvås. Jeg parkerer sykkelen ved en liten parkeringsplass, og begynner å gå oppover veien mot Grov. Her går det mye oppover til å begynne med, men så flater det ut når en kommer til Grov. Her oppe er det mange murer etter uteløer, som vitner om mye aktivitet i tidligere tider. Nå går det bare noen få sauer her om sommeren, så landskapet holder på å gro igjen.

Nå kommer jeg inn på Nordsjøløypa
Nå kommer jeg inn på Nordsjøløypa

Jeg kommer så til et veiskilt, og inn på en merket løype. Nå er jeg inne på nordsjøløypa, som går fra Jøssingfjord til Sogndalstrand. Det er en flott tur i sin helhet, men nå i dag skal jeg bare følge denne stien over Sletna, og mot Årosåsen. Fra dette veikrysset kan en dessuten gå ned til Knubedal, og derfra kan en gå rundt Årosåsen, på svabergene i sjøkanten. Det er også en flott tur. Men nå i dag skal jeg holde meg i høyden.

Trappene opp til Sletna
Trappene opp til Sletna

Nå er det bare å følge de røde merkene. Jeg passerer nok ei uteløe, og kommer så til trappene som går opp til Sletna. Her har noen lagt mye arbeid i å lage trappetrinn, så det må ha vært en sti som har vært mye i bruk før i tiden. Vel oppe på Sletna er det, som navnet tilsier, ganske flatt. Jeg følger stien videre mot Årosåsen, mens sola faktisk steiker. Det er flere flotte utsiktspunter her oppe, både mot Haua, Sogndalstrand og Knubedal. Etter hvert må jeg ned i et skar. Her fortsetter den merkede løypa mot Sogndalstrand, men jeg må opp på andre siden av skaret for å komme til Årosåsen. Herfra går det også en svært bratt bakke ned til Knubedal. Jeg har gått ned her en gang, men det var fryktelig bratt.

Fra Sletna
Fra Sletna

Mange i Sokndal kaller Årosåsen for Strandaåsen, men jeg kaller den konsekvent for Årosåsen. For det første er det det som står på skiltene her oppe, og for det andre ligger åsen på Åros, og ikke på Sogndalstrand. Men den ligger i nærheten av Sogndalstrand, så det er vel derfor noen har omdøpt den til Strandaåsen.

Utsikten mot Sogndalstrand og Rekefjord
Utsikten mot Sogndalstrand og Rekefjord

Nå kommer havet nærmere og nærmere, og snart er jeg kommet til veis ende. Det er kjempefin utsikt fra Årosåsen, både utover det store havet, mot Lista, og oppover mot Hådyret. Og selvsagt er det flott utsikt innover i landet, og over Sogndalstrand. En kan også skimte Bu i Jøssingfjord, og en har godt utsyn over Foksteinan. Jeg blir sittende ei god stund, i og med at været er så godt.

Foksteinan
Foksteinan

Etter ei stund tar jeg samme veien tilbake. En kan jo alternativt gå ned til Sogndalstrand. Det er ikke lange veien, og en kommer ned ved moloen. Jeg kan også anbefale hele turen fra Sogndalstrand til Jøssingfjord. Det er en veldig flott tur, og da kan en også legge inn en liten avstikker til Årosåsen.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.