Kalveskaret-Åmodtslåtten-Fidje

Veien opp Kalveskaret
Veien opp Kalveskaret

For ei uke siden var det snø; nå er snøen borte, og det nesten litt vårlig. I dag skal jeg ta med sønnen min på snart 15 måneder på en liten bæremeistur. Vi går først en tur med vogna slik at han får formiddagsluren sin. Etter en time og femten minutter våkner han, og da sitter jeg klar og venter. Jeg har stoppet opp ved Lindlandsbrua, og sitter på benken der og venter på at han skal våkne.

Åmodtslåtten
Åmodtslåtten

Jeg flytter ham over i bæremeisen, og går deretter oppover Kalveskaret. Her gikk hovedferdelsåren til Ålgård, Myssa og gårdene oppover der tidligere. Veien er fortsatt veldig god, og fram til etter krigen en gang var det også her bilene måtte kjøre hvis de skulle oppover mot Myssa og Mydland. Når vi kommer opp bakken, kommer vi til et veikryss. Her kan vi går ned til den «nye» bilveien som går oppover langs Ålgårdselva. Vi kan gå mot høyre, til Tveideråsen, eller vi kan gå til venstre, mot Skjefrås. Vi går mot venstre, og følger denne veien et lite stykke innover.

Bakkaåno camping
Bakkaåno camping

Her heter det Åmodtslåtten, fordi det i lange tider har vært slåttemark under Åmodt. Om sommeren beiter det fortsatt sauer her, så kulturmarka holder seg godt. Jeg har ikke tenkt å følge veien helt til Skjefrås, så vi tar av veien når vi er ovenfor slettene på Fidje, og går bortover mot Haugåsen. Under denne åsen ligger det en liten topp, og jeg vil se om det er god utsikt derfra. Det er et sted her i nærheten som heter «Borgertono», men jeg er ikke helt sikker på om det er den åsen jeg skal til, eller om det er lenge oppe på Haugåsen. Johan Fidje satt på «Borgertono» under krigen og kikket ut på havet med en messingkikkert. En gang oppdaget et tysk fly gjenskinnet fra messingen, så etter det turte han ikke bruke den mer. Utsikten bør derfor være ganske god.

Utsikt mot Lindlandsbroa
Utsikt mot Lindlandsbroa

Jeg kommer fram, og det er flott utsikt ned mot Bakkaåno camping. Det er derimot svært mye einer på toppen, og jeg får ikke noe god utsikt andre veien, mot Lindland. Først når jeg har gått et stykke ned eikelia mot Fidje, får jeg utsikt mot Lindlandsbrua og gårdene på Lindland. Så fortsette jeg nedover mot slettene på Fidje. Sola er oppe litt nå, og den varmer godt her. Ikke rart det vokser eiketrær. Jeg kommer ned i en granskog, og ender så opp på slettene til Fidjegårdene. Snart er jeg tilbake ved begynnelsen av Kalveskarveien, hvor vogna står parkert. Så var turen over for denne gang.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.