Bu-Dydland-Ræg

Bu i Jøssingfjord
Bu i Jøssingfjord

Jeg har et mål om å ha vært innom alle gårdene i Sokndal. Per i dag har jeg vært på alle øst for Barstad-Rekeland, bortsett fra Guddal, Elvestrøm, Ræg og Dydland, samt. noen i Åna-Sira (Eigeli, Løyning og Mål). Av gårdene nord for Barstad og vest for Rekeland mangler jeg fortsatt en del. I dag skal jeg få to nye på lista, nemlig Ræg og Dydland. Jeg har lenge hatt et ønske om å gå fra Bu til Ræg, via Jansholet og Dydland. I dag skal dette ønsket bli oppfylt.

Dydland (i tåka)
Dydland (i tåka)

Vi kjører til Bu, og parkerer bilen der. Så er det å finne veien til Jansholet. Det regner og er skodde; surt vintervær. Vi går til det innerste huset, og finner en slags sti innover granskogen. Vi kommer så til en bekk, og blir litt usikre på hvor stien går videre. Vi følger en svak sti oppover bekken, men forstår nokså raskt at dette ikke er veien til Jansholet. I stedet for å snu, følger vi heller bare dalen videre, treffer så på «tyskerveien» mellom Dydland og Jansholet. Sannsynligvis er vi nærmere Dydland enn Jansholet, så vi bestemmer oss for å fortsette til Dydland, og heller gå innom Jansholet på tilbakeveien.

Ræg ligger på dette neset
Ræg ligger på dette neset

Det er tett skodde på Dydland, så jeg får ikke helt oversikten over hvordan det ser ut her. Vi passerer det innerste huset, og finner så veien videre til Ræg. Det er en fin og tydelig sti, som først går slakt nedover i fin beitemark. Så blir det brattere; veldig mye brattere. Havet åpner seg opp, og vi går nedover mot sjøen. Det er en del bølger i dag, som slår hardt inn over steinene i fjæra. Når vi kommer ned til platået vi så skal følge bortover mot Ræg, 5-10 meter over havet, blir det faktisk lunere enn det var før nedstigningen.

Gårdshuset på Ræg
Gårdshuset på Ræg

Vi kommer til ei vik der det ligger veldig mye skrot som har drevet på land. Faktisk er det denne vika som har gitt navnet til gården Ræg, fordi det alltid driver i land mye rek fra havet her. Her er det rester etter ei sjøbu, og murer etter to til. Et par hundre meter videre, og vi kommer så til gårdshuset på Ræg. Det har vært to bruk på Ræg, og en eller to husmannsplasser. Det er derimot bare det ene huset som står i dag, men det er til gjengjeld veldig godt vedlikeholdt. Vi setter oss på trappa og tar en fortjent matpause, med brødskiver og kakao. Det er godt med noe varmt i koppen, for det er ganske vått og kaldt.

Tyskerne laget kjørevei fra Dydland og Jansholet
Tyskerne laget kjørevei fra Dydland og Jansholet

Vi blir ikke sittende så lenge før vi legger ut på tilbakeferden. Vi blir fort varme igjen på vei opp det bratte skaret mot Dydland. Etter å ha passert Dydland, følger vi så «tyskerveien» ned til Jansholet. Tyskerne anla denne veien for å kunne kjøre ned til kanonstillingene de bygget opp i Jansholet. Jansholet er egentlig et bruk under Dydland, men da tyskerne mer eller mindre okkuperte store deler av gården, flyttet beboerne fra stedet. Nå i dag er det tre hytter her, og mye murer, bunkere og andre rester etter tyskernes anlegg.

Jansholet
Jansholet

Vi strever litt med å finne stien fra Jansholet til Bu, men finner fram, og er snart tilbake der vi starter. Vi ser nå hva vi gjorde feil da vi startet herfra. Vi gikk opp til det øverste huset, men den riktige stien begynner ved det ytterste huset, nederst mot sjøen. Ja ja, en fin tur var det uansett, været til tross. Nå kan jeg krysse av Dydland og Ræg på lista, og får begynne å tenke ut hva som skal blir neste «nye» gård.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.