Grov

Ettersom jeg har pappapermisjon for tida, har jeg og sønnen min på snart ett år muligheten til å ta en del turer på dagtid. Og det har vi gjort en del de snart to månedene jeg har hatt permisjon. I dag skal vi også ut med bæremeisen, men jeg har ikke helt bestemt meg for hvor vi skal gå. Først skal vi i hvert fall ta oss en tur med vogna, slik at han kan få seg en god lur. Jeg tar med bæremeisen, så ser vi hvor vi ender opp.

Her begynner veien til Grov
Her begynner veien til Grov

Vi går en tur til Sogndalstrand. Det er svært mildt ute, til å være slutten av november, og helt vindstille. På havet er det derimot mye bølger. Jeg går ned til den gamle moloen og skuer utover havet. Sjøen slår over holmene ute i havgavet. Lillegutt sover godt, så vi går videre, over Åros og Kjelland. Men så, mellom Kjelland og Nedre Lauvås, våkner han. Da har jeg allerede tenkt ut at hvis han våkner på veien her, så skal vi gå en tur til Grov.

Knubedalstjødna
Knubedalstjødna

Jeg svinger derfor inn veien som går til Øvre Lauvås, og går ca. 100 meter til jeg kommer til ei grind. Her begynner veien til Grov, som egentlig er ferdselsveien til Knubedal. Jeg tar lillegutt over i bæremeisen, og begynner å gå. Det er bratt til å begynne med, men stien er lett å finne, og det er åpent og fint landskap. Etter hvert flater terrenget ut, og jeg er framme på Grov. Her står murene til ei uteløe igjen. Nordsjøruta, en rødmerket løype fra Jøssingfjord til Sogndalstrand, går nedom Grov. Vi vil finne oss et sted med litt utsikt, så vi følger denne stien et lite stykke retning Øvre Lauvås, og går opp på åsen på høyre side av stien.

Utsikt mot havet
Utsikt mot havet

Her er det flott utsikt ned mot Knubedalstjøda. Det er bratt, men jeg tror jeg har lest et sted at det går an å gå ned til Knubedal herfra. Det går en dal, Novedal, ned til Knubetjødna fra toppen her. Gjennom trærne ser en også havet, og Foksteinan, så det er ingenting å si på utsikten. Lillegutt ser også ut til å være imponert. Vi tar noen bilder, og tar så samme vei ned igjen. En titt på klokka når vi kommer ned til vogna forteller oss at hele turen tok akkurat 45 minutter. En trenger altså ikke gå langt fra allfarvei her i bygda for å finne flott natur.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.