Hellevik

Hellevik
Hellevik

Det er lett å glemme hvor nærme havet jeg bor. Stort sett oppholder jeg meg på Haua eller trasker oppover heiene, men i dag skal jeg kjenne på den friske havlufta. Jeg vil ta med lillegutt til Hellevik. Vi går først til Tothammer, der jeg parkerer vogna og tar ham over i bæremeisen. I den lange svingen mellom de to skarene på bilveien går det en vei ned til Hellevik. Det er ikke lange biten, så det tar ikke lang tid før vi kjenner lukten av salt. Vi passerer et par hytter, og finner oss så et fint sted for en liten matpause.

Utsikt mot Foksteinan
Utsikt mot Foksteinan

Det er mange gamle murer og steingjerder her i Hellevik. Jeg lurer derfor på om det kan ha bodd folk her tidligere. I Løgevik har det i alle fall hvert tollstasjon og en handelsmann, hvis jeg ikke husker feil. Vi går bort til den ytterste hytta (som ser mer ut som et bolighus). Jeg har ikke tenkt å ta samme vei tilbake. Jeg har nemlig lyst til å se hvordan det ser ut oppe på heia mellom Hellevik og Sogndalstrand, og så følge denne tilbake til Tothammer. Vi følger en sauesti opp, og kan snart se ned mot Sogndalstrand på andre siden. Det er i grunnen ikke langt å gå fra Hellevik til Sogndalstrand.

Ut mot det store havet
Ut mot det store havet

Det er flott kulturlandskap her, og flott utsyn over det store havet. Vi vender nå nesen nordover, og går mot Tothammer. Til å begynne med går det veldig greit, men så kommer vi inn i en granskog. Som så mange andre steder, er det også her plantet grantrær på gammel kulturmark. Inne i granskogen kommer vi over en gammel frukthage. Her er det flere mosekledde frukttrær, og en hel del oppbygde «terasser». Her har det nok vært fint en gang i tiden.

Flott utsikt mot sentrum
Flott utsikt mot sentrum

Etter hvert blir det vanskeligere å gå. Nå er det verken kulturmark eller granskog, bare kratt. Et rådyr løper i dalen nedenfor oss, og forsvinner over en åsrygg. Etter hvert kommer vi til et «landemerke» jeg har sett på mange ganger, men aldri helt forstått hva er. Det er en stor, rektangulær grønn flate. Jeg blir egentlig ikke noe klokere på hva det er. Kanskje det skal reflektere stråling? Ja ja, nå har jeg i hvert fall hvert her også. Utsikten over Haua er veldig flott herfra, og det er ikke lange veien igjen før vi er tilbake på Tothammer.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.