Frøytlog-Toks

Parti av veien fra Frøytlog til Toks
Parti av veien fra Frøytlog til Toks

I dag går turen til Toks. Her har jeg vært én gang tidligere, i snøstorm en påske for noen år siden. Da hadde jeg vært innom de fleste gårdene i Bakkebrogrenda, og fant ut at jeg til slutt ville gå fra Nedre Støle til Toks. I dag skal jeg derimot gå fra Frøytlog, og opp veien som Tollak Toks laget for rundt 70 år siden. Veien begynner i svingen der en kan kjøre opp til den den innerste gården på Frøytlog. Første del av veien er visst en gammel kjerrevei til Nedre Støle, men etter noen hundre meter begynner veien som brødrene Tollak og Arnold Toks lagde noen år før krigen. Det er et veldig godt utført arbeide, og veien er fortsatt veldig god, selv om den nok ikke er så mye brukt nå lenger.

Toksatjernet
Toksatjernet

Det er bratt gå, men etter 20-25 minutter flater terrenget ut. Nå er jeg kommet til Toksatjernet. Her er det gravhauger, så jeg tar en liten rundt og ser etter dem. Jeg vet at de skal ligge slik at en kan se havet gjennom et skar i enden av Toksatjernet. Etter noen minutters leting gir jeg opp. Jeg får heller ta turen en annen gang og se etter haugene. Nå vil jeg gå det siste stykket til Toks, og gi mat til sønnen min. Han er selvsagt med, og sitter stille og rolig i bæremeisen på ryggen min og ser nysgjerrig på den flotte naturen. Det er ikke langt fra Toksatjernet til huset på Toks. Her er det visst fastboende, så jeg går raskt forbi, og finner meg et berg lenger borte hvor vi kan raste. Her kan jeg se bort til ei hytte som ligger flott til, med utsikt nedover Bakkebrogrenda og ut mot havet.

Nesten framme med huset på Toks
Nesten framme med huset på Toks

På tilbaketuren til Frøytlog går jeg bilveien ned til Langemyr. Sist jeg var på Toks visste jeg ikke at det var bilvei opp (den er nemlig ikke tegnet inn på kartet). Jeg ble derfor svært overrasket når jeg så en bil i snøføyka! Det er en del lengre å gå denne veien, men jeg har lyst å gå denne rundturen bare for å ha gått begge veiene til Toks. Jeg tenker at det vært gøy og prøvd å finne den gamle veien opp fra Bakkaåna, men det får bli en annen gang.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.