Jakt på Mydlandsheia

Fint høstvær på Mydland
Fint høstvær på Mydland

Jakt er ikke noe jeg er oppvokst med, men de siste fire årene har jeg vært med Årrestad og Mydland elg- og hjortevald som jager. Dette fordi min svigerfar er grunneier på Håland, som er en del av valdet. Vi møter ved skolehuset på Mydland klokka åtte. Jegerne trekker sine poster, og vi jagere planlegger hvordan vi skal gå. Vi skal gå et jag på Mydlansheia, mellom Mydland og Guddalsvatnet. Jeg skal starte i Sandviga, og gå ytterst ved Guddalsvatnet.

Klar for nedstigningen til Sandvigo
Klar for nedstigningen til Sandvigo

Det går et tråkk ned den bratte lia til Sandvigo. Når en står på toppen og ser ned, kan det virke ganske bratt og uframkommelig, men det er lettere å gå enn det ser ut til ved første øyekast. Nede i dalen er det en gammel eikeskog. Et steingjerde og ei gammel uteløe vitner om tidligere menneskelig aktivitet her. Jeg tenker først at det nok enten er Brambofolk eller Guddalsfolk som har brukt dalen ned mot Sandvigo til beite, men siden den hører til elgvaldet vårt må det vel være folk på Mydland som er grunneiere her.

Elg på svøm!
Elg på svøm!

Når jeg nærmer meg Guddalsvatnet ser jeg plutselig noe merkelig. Det er noe som beveger seg i vannet, i full fart bort fra meg. Det ser ut til å være et stort dyr. Jeg følger med det, og når det kommer opp på andre siden ser jeg at det er en elg! Veldig gøy å se en elg på svøm, men kjedelig at den valgte den veien når jeg kom, og ikke heller løp opp på andre siden av dalen, der to jegere sitter på post.

På heia
På heia

Bortsett fra denne elgen ser det ikke ut til å være noe særlig liv her nede. Jeg går opp på østsida av dalen, og opp på Blåfjellet. Etter hvert kommer jeg på linje med de andre jagerne, og vi starter å gå mot fjellet der flesteparten av jegerne sitter på rekke og rad. Det er veldig flott på dette fjellplatået, men litt ulendt og myrete. Været er det ikke noe å utsette på i dag. Blå himmel, sol, nesten vindstille og herlig temperatur.

Fin utsikt mot Mydland
Fin utsikt mot Mydland

Etter hvert er vi framme ved jegerne, og de har skutt en elgkalv. Uten at jeg har så mye peiling på det, så ser det ut som en ganske stor og fin kalv. Men nå er jobben gjort, og jeg tar følge med et par av de andre jagerne ned mot Mydland. Ved skolehuset er det samlet en god del folk, og kjøtt fra fjorårets elgkalv ligger på grillen. Det smaker veldig godt, etter en lang heietur

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.