Sykkeltur til Håland

I dag skal jeg være med svigerforeldrene mine å gjødsle slettene på Håland. Været er strålende (ca. 20 grader), og jeg bestemmer meg for å sykle opp. Jeg tar også med fiskestanga, og håper på å få tatt noen kast på vei opp og ned. Det blir i så fall de første i år.

På vei opp til Ålgård
På vei opp til Ålgård

Fra Frøytlog til Ålgård er det er lang, tung bakk, men ellers er det fint å sykle opp langs Ålgårdselva fra Åmodt. Når en kommer til Ålgård flater terrenget derimot ut, og det er fint å sykle gjennom Ålgård og Myssa. Jeg svinger inn mot Årrestad, og opp til Eie. Jeg vurderer om jeg skal fiske her, men jeg bestemmer meg for å sykle videre. Noen hundre meter fra Eie oppdager jeg plutselig noe på høyre side som jeg aldri har oppdaget før; en svær heller. Det synes jeg er merkelig, for jeg har kjørt forbi her utallige ganger. Jeg har sannsynligvis alltid sett til den andre siden, utover Årrestadvatnet, og på den lille øya som ligger rett ved veien.

Håland ligger på toppen rett fram, til venstre for granskogen
Håland ligger på toppen rett fram, til venstre for granskogen

Det er tungt å sykle opp den siste bakken før nedstigningen til Årrestad (jeg har en svær sekk på meg, vel og merke), men det går fort ned til Årrestad. Jeg passerer skolehuset, og i veikrysset til Lunden svinger jeg av til venstre. Her er Hålandsveien; en grusvei som går helt opp til gårdene på Håland. Jeg sykler et stykke på denne veien, før jeg så parkerer sykkelen, og går ned til Vigo. Her vil jeg fiske.

Stranda i Vigo
Stranda i Vigo

Gården Vigo, eller Hålandsvigen, har en kjempefin beliggenhet, helt i strandkanten ved Årrestadvannet. Det er også en fin høl i elva som renner ut i vika. Gårdshuset har derimot sett sine bedre dager, og ser ikke ut til å ha vært i bruk på ei stund. Jeg monterer fiskestanga, og kaster ut sluken. Napp på første kast! Jeg sveiver inn en bitte liten ørret, og det er alt det blir. Får håpe på bedre fiskelykke på vei ned igjen i kveld.

Utsikt fra Håland mot Solliknuten
Utsikt fra Håland mot Solliknuten

Jeg sykler så opp til Håland. De andre har nettopp kommet, og vi spiser middag før vi begynner. Det tar noen timer å gjødsle hele slettene for hånd med hønsepellets, men det er deilig vær å være ute i. Det er litt vind, men det er helt greit, for ellers hadde det vært steikende varmt. Vi er ferdige i sekstida på kvelden, og da tar jeg ganske snart fatt på hjemturen.

Den største av dagens fangst på fire fisk
Den største av dagens fangst på fire fisk

Jeg har forholdsvis god tid til å fiske, så jeg tenker å prøve litt forskjellige steder. Først stopper jeg på Eie, men der er det ingen tegn til liv i det mørke vannet. Sola har også gått ned bak fjellet, så jeg blir ikke så lenge her. Neste stopp er en høl på Myssa. Her er det sol, men heller ikke her får jeg fisk. Jeg sykler videre, og prøver et sted til uten hell. Jeg sykler enda videre, passerer den nedlagte butikken, og finner meg så et fint sted. Her får jeg fisk! Den første er det ganske grei størrelse på, mens den andre er på størrelse med den jeg fikk i Vigo tidligere i dag. Jeg blir ei stund her, men det blir ikke flere enn de to. Jeg bestemmer meg for å sykle videre mot Ålgård, og prøve noen siste kast langs veien der.

Kveld på Ålgård
Kveld på Ålgård

Jeg passerer skolehuset på Ålgård før jeg stopper og tar de siste kastene. Her blir det napp igjen. Ørreten er litt større enn den siste jeg fikk på Myssa, men mindre enn den største jeg fikk i sted. Flere napp blir det ikke, og nå er klokka ti over åtte. Sola er gått ned, og det er vel på tide å komme seg hjem. Hjemturen fra Ålgård tar ikke lang tid, da det er mange nedoverbakker, og ingen oppoverbakker. Vel hjemme pakker jeg ut, legger dagens fangst i kjøleskapet, og tar meg en god dusj. Fangsten var ikke så veldig mye å skryte av, men det er godt å være i gang med fiskesesongen igjen.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.