Frøyland-Løtoft-Korsheia

Avkjørslen til Løtoft
Avkjørslen til Løtoft

Nå har våren kommet for fullt, og det er varmt og godt i været. Den siste måneden har det bare blitt joggeturer. Jeg har en fast runde fra Frøyland til Rosland. Jeg løper opp grusveien fra kraftstasjonen på Lindland, og så ned den gamle veien til Fardal. Det er en flott tur det også, så kanskje jeg tar med fotoapparatet en dag jeg skal jogge, og skriver litt om den.

På vei opp til Løtoft
På vei opp til Løtoft

I dag vil jeg derimot utforske nytt territorium. Jeg har ikke så god tid til rådighet (jeg skal i to bursdagsselskaper i løpet av dagen), så tida jeg kan sette av til en liten tur er derfor begrenset fra kvart over ni til elleve på formiddagen. Spørsmålet er hvor jeg skal begi meg hen i dette forholdsvis korte tidsrommet. Jeg bruker ikke lang tid på å bestemme meg. Jeg vil til Løtoft, og det hovedsakelig fordi jeg ikke har vært der før. Jeg har et mål om å ha vært på alle gårdene i Sokndal, og jeg har ikke vært på Løtoft, selv om jeg har vært på alle nabogardene (minus Elvestrøm, så der må jeg også legge turen en gang).

Det ene av de to brukene på Løtoft
Det ene av de to brukene på Løtoft

Jeg tar sykkelen fatt, og sykler oppover Ålgårdselva, til Frøytlog. Her går veien til Løtoft, og det står skilt i veikrysset. Det er bilvei helt fram til Løtoft, og veidekket skifter mellom grus der det er flatt, og asfalt i bakkene. Det tar ikke lange tiden å sykle de tre kilometerne fra Frøytlog, og når en kommer til Løtoft åpner landskapet seg opp. Her er det god plass til både folk og fe.

Steinsvatnet. Elvestrøm ligger i skaret midt på bildet
Steinsvatnet. Elvestrøm ligger i skaret midt på bildet

Jeg parkerer sykkelen, og tar så beina fatt et lite stykke. Jeg vil opp på Korsheia (det står Krossheia på kartet, men folk fra Løtoft sier Korsheia). Det tar ca. 15 minutter, og på toppen er det flott utsikt. Jeg ser ned til Steinsvatnet, og jeg ser havet i sør. Jeg har dessverre ikke så god tid, for jeg har som mål å være hjemme til klokka elleve. Litt tid tar jeg meg derimot til å nyte utsikten, og til å ta noen bilder.

Utsikt mot havet
Utsikt mot havet

Sykkelturen hjem går mye fortere enn turen opp. Eneste nedoverbakken fra Haua til Løtoft, er det siste stykket før en kommer til den første gården på Løtoft. Hjemover går det nesten bare nedover. Fem på elleve er jeg hjemme, så det var godt beregnet.

Forfatter: Roar Edland-Hansen

Jeg kommer opprinnelig fra Flekkefjord, men har siden 2010 levd det gode liv i Sokndal. Jeg er svært interessert i friluftsliv, og håper at denne nettsiden vil gi andre ideer til både korte og lange turer i den flotte naturen som vi er så heldige å ha rett utenfor stuedøra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.